Elle Nr 10- 2015. Part 2

Hej! Tidigare i veckan fick ni ju smakprov på ett repotage från senaste Elle där de tog upp att kreativetet bara dalat sen 90 talet.  Den verkade faktiskt bli uppskattad, vilket gjorde mig väldigt glad och peppad att skriva part 2. 
Talangshow.
skriven av: Susanna Strömquist. 
 
 
okej kör en snabb summering och sen kommer jag skriva vissa utplock ur artikel och tilllägga mina åsikter och tankar kring ämnet! 
Artikeln handlar om att mode branschen bara blir tuffare och tuffare men att det är viktigt att stötta och peppa nya generationens konstnärer (där ingår alltså förutom konstnärer, designers och musiker). 
 
Första anhalt:
" Idag krävs det mer än en god idé för att göra sig ett namn på den internationella mode scenen."
"Bara de senaste åren har flera av de större lyxmodehusen initinerat ett antal projekt som stöttar nya förmågor- och samtidigt vaskar fram framtidens stjärnor.
- Det är ett bra tecken i tiden. Och alla initiativ är bra! ju mer vi stöttar nästa generation, desto bättre blir den. Det är tufft idag. Ribban har hjöts avsevärt de senaste åren, säger Bruno Pavlovsky, VD för Chanel."
 
 
Det är verkligen ingen nyhet för "oss" konstnärer att marknaden idag är väldigt svår att dels lyckas i och dels bara ta sig in i med lilltån i branschen. Men jag blir i alla fall väldigt glad av att läsa att andra redan kända och stor märken vill uppmuntra och lyfta fram den nya generationen av då t.ex. Designers. Genom att skapa tävlingar och projekt för oss att synas i och visa hur jävla duktiga vi också är. 
 
Andra anhalt:
"Det är tufft att dra igång en egen verksamhet men inte omöjligt. När jag startade 2011 avråde alla mig. Det är bull-shit tycker jag! Är du bra på det du gör så är det bara att köra! Det handlar inte om pengar utan om passion. Hyérespriset betydde jättemycket för mig jag fick branschens ögon på mig säger Anthony Vaccarello"
 
I was hooked again. Det där med att man ALLTID får höra negativa saker när man nämner att man vill bli, designer, musiker eller konstnär är så så tråkigt! Det är så himla irriterande att vi, människor, är så himla pengakåta och tror att bara du har ett bra jobb och tjänar massa massa pengar är du lycklig. Men för oss som har en kreativ eld som brinner inom oss, handlar det inte om pengar, för det handlar om att hålla den där glöden vid liv och att du kommer hit rock bottom om lågan slocknar. Så starta det där företaget om du vill, försök lyckas med din musik och måla de där as balla tavlorna och bara stäng av öronen när någon negativ person kommer in och ska sucka och se nedlåtande ut. Du kan göra vad du än sätter ditt fokus på!
 
Tredje anhalt:
Det finns faktiskt en del design-tävlingar runt om i världen som stöttar just nya och unga designers som behöver ett lyft för sina verk. En av dem tävlingarna hålls i Hyéres och årets vinnare var: Annelie Schuberts. 
"Det tråkiga med att gå runt och titta på de tio imponerande finalkollektionerna i Hyéres är att det inte finns en enda svensk designer bland dem. Vart tar alla begåvade studenter från Beckmans Design högskola och textilhögskolan i borås vägen? Inte heller bland de senaste finalisterna i Andam och LVMH Prize finns det någon representant från de svenska designskolorna. 
  Däremot har det dykt upp en och annan svensk designer på H&M award. Ytterligare en internationellt talangpris som instiftades 2012. Priset dekas ut i Stockholm en gång om året. Nu senast var bland andra beckmansstudenten Leonard Kocic med och tävlade..."
 
Ja varför finns nästan inga svenska design talanger med i dessa stora tävlingar? 
Är vi för rädda?
spelar vi säkra kort med våran "gråa och minialistiska stil" ?(även om den är snygg).
Ja jag är verkligen nyfiken på detta och jag har faktiskt bara funderingar över det men inga bra svar. 
 
Fjärde och sista anhalt:
"I publiken sitter bland andra Karina Ericsson Wärn, modechef på kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Hon är på plats för att hämta inspiration till en modefestival med premiär sommaren 2016. Festivalen går under arbetsnamnet (mode) planket- en festival i åtta akter och kommer att löpa över hela sommaren, från Juni till Augusti. Fokus ligger på unga talanger- designer, fotografer, stylister, illustratörer ich dj:ar och alla andra tänkbara kreatörer som skapar det vi kallar mode. 
- Vi vill lyfta fram kreativiteten, fantasin och mode som en personlig attityd. Men vi har hoppat över ett tävlingsupplägg eftersom vi tycker att kreativiteten inte behöver fler utslagsmoment. Förhoppningsvis kan vår festival bli en folkfest med mode som företecken, för både branschfolk och modenyfikna, säger hon"
 
WAH! hur taggade blev inte ni av att läsa detta? jag blev sjukt sjukt taggad och ser fram emot att få reda på mer om upplägget och om man kan få köpa biljett eller hur det nu kommer funka ska jag minsann ha första tjing! 
Andra internationella mode tävlingar:
- Festival international de mode et de photographir á Hyéres.
- LVMH young fashion designer prize.
- Andma (National association for the development of the fashion arts)
- H&M design award
 
 
PUH. jag blev alldeles trött av att skriva såhär mycket. Men hoppas ni tog er igenom hela tjöret och komentera mer än gärna era egna åsikter om detta inläggs innehåll!
Och kom ihåg; do it because you love it and not for the fame. 
 
Ha en superfin söndag! 
 
 
 
 
Om egen sytt. | |
Upp